21 Şubat 2009 Cumartesi

TEK ÖN LİBERO-ÇİFT FORVET


Beşiktaş bu dönemlerde olmazsa olmaz maçları oynuyor. Kaybedilecek her puan, Beşiktaş'ı yarış dışında bırakacak burası kesin. Bu takımın yıllardır kazanması gereken final maçlarını kazanamama sıkıntısı var. Antep deplasmanı da zordu, 3-0 lık bir galibiyet ve ikinci yarıda gelen Sonuç kimseyi kandırmamalı ve ilk yarıda oynanan futbol iyice analiz edilmeli detaylıca sorgulanmalıdır.
Mustafa Denizli'nin sahaya çıkarttığı kadroya baktığımızda dörtlü defansın önünde Ernst ve Cisse var. Sağda Serdar Özkan, solda Tello oynuyor.Onların önünde Nobre ve Bobo'yla çifli bir forvet. Oyun sistemi, teknik taktik, rakibe göre kadro, benim bileceğim anlayacağım işler değil. Ama bildiğim bir şey varsa o da şudur. Beşiktaş Avrupa'nın devleriyle maç yapmıyorsa bu ligde sahaya kendi oyun stratejisini, kimliğini sahaya yansıtacağını baz alan bir kadro yapısıyla sahaya çıkar. Gerisi işin teferruatdır. Yenersin ya da yenilirsin ama bizim bildiğimiz doğru budur. Çiftli bir orta saha göbeği ki; bunlar Cisse ve Ernst 'se bu ikiliden biri fazladır bu ligde ve Beşiktaş'ta. Bu anlayış oyunu rölantiye almaktır, korkak bir oyun kimliğidir.
İkinci yarı ilk gol atıldıktan sonra rahatlayan golleri peşi sıra gelen Beşiktaş'ın ilk yarı maçın berabere gittiği dönemlerdeki futbolcu ve teknik adam gerginliği de sorgulanmalıdır ayrıca. Beşiktaş'ın sorunu maç berabere iken atılacak ilk gol, o gol atıldıktan sonra gerisi geliyorsa bu takımın özgüven ve bir kimlik bunalımı sorunu vardır. İlk yarı ve ikinci yarıdaki 3 gol atılması dönemi dahil kadrolar aynı, peki o zaman ilk yarıdaki etkisiz ve sevimsiz futbolun sebebi neyle açıklanabilir ki ?
Açık ve net :Evet bu takım tek ön libero, çift forvet oynamalı. Ama biz bunu düşünürken, Ernst'e güvenimiz bir etkendir.tamam. Ernst ve Cisse'nin oyuncu profilleri, karekterleri ve bu ikisin yan yana oynaması halinde verimsiz bir orta sahaya dönüşmeleri de etkendir. Topu ileriye taşıyamayan,oyun kuramayan, top tutamayan, futbolun hücum kısmını pekte beceremeyen defansif orta saha ikilisinden biri kenarda kalmalıdır. Bu konudaki en belirgin sebebimiz ise şudur. Madem çitlli ön libero ve tek santrafor oynatıyorsun ve oynatacağın Ernst ve Cisse gibi futbolcularsa, o zaman bakılması gereken orta saha iki kenar adamın ve forvetin gerisinde oynatacağın oyuncuların (Delgado-Yusuf) oyuna kattığı verimlilik, ya da bu sistemdeki yerlerinin durumlarıdır. Gerek Delgado gerekse de Yusuf'un yada iki kenar adamın Tello ve Özkan gibi futbolcuların oyuna skor olarak katkıları nedir ki? Bu güne kadar ne yaptılar ki bundan sonra daha fazlasını beklemek gibi bir yanılgıya düşelim.Hepsinin bir sezon boyu atıkları gol sayısı 10 gol mü olur? ya da daha az mı? Fenerbahçeli Alex'in örnek 4 sezonda attığı gol sayısı Cisse,Ernst,Serdar Özkan,Delgado,Yusuf ve Tello'nun futbol hayatları boyunca attıkları gol ile karşılaştırılsa ortaya nasıl bir tablo çıkar dersiniz.?
Yukarıda dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştığımız nedenlerden dolayı Beşiktaş maçlarına tek ön libero ki;bizim tercihimiz Ernst'tir. Ve çift forvetle başlamak zorunda. Bu sistemde Delgado ve Yusuf gibilerinin (kısmi olarak ta Holosko ) yer bulması zor diyorsanız sizlere katılırız. Bobo ve Nobre'yi birlikte oynatacaksanız eğer, orta saha zaafiyetini ortadan kaldırmanın tek yolu onların gerisine koyacağınız bir Uğur İnceman olabilir örneğin. Uğur bu takımın oyun karekteri olarak hücum-savunma kurgusunu dengeleyebilecek tek orta saha futbolcusudur.(Veron ya da Riquelme bizde olmadığına göre)
Herkesin eğrisi, doğrusu, futbol bilgisi kendine...Çünkü bu oyunun karekterinde 'sana göre',' bana göre' durumu çoktur. Bizim de bu yıl için ideal kadro seçimimiz olan doğrumuz şudur : 4-1-3-2
Rüştü
- Toraman, Sivok, Zapo, Ekrem
Ernst
Uğur
Holosko Tello
Nobre- Bobo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder